R-Endo

Endodontiai újrakezeléshez való gépi Nikkel-Titán gyökércsatorna tágító

A hibás gyökérkezelések a hiányos, vagy helytelen gyökértömés (esetenként periapikális gyulladásos tünettel kísérve), a helytelenül feltágított csatorna, a betört tágítóeszköz, illetve a klinikai és röntgen tünetek eredményeként lépnek fel. Ilyen esetekben a cél a kórkép teljes gyógyítása.
Ez, az először végzett kezelésekhez képest bonyolultabb eljárás alapos klinikai és radiografikus elemzést követően végezhető el.

A koronális kondicionálást követően a csatorna újrapreparálása igényli a nagyobb figyelmet. A Micro-Mega által kifejlesztett módszer alapján ezt meghatározott sorrendű, rotációs működtetésű nikkel-titán tágítókkal lehet elvégezni, ezek a R-Endo® tágítók.

Érdemes tudni, hogy az eddigi gépi NiTi eszközök kifejezetten a fogak először történő gyökérkezelésére lettek kifejlesztve. Azok kevéssé használhatóak az újrakezeléseknél, hiszen a tágítóknak teljesen más környezetben kell dolgozniuk (guttapercha, gyökértömő paszta).

A R-Endo az első teljes koncepció, melyet kifejezetten a hibás gyökértömések kezelésére fejlesztett ki a Micro-Mega kutatás-fejlesztési központja. Az eszközök a gyökérkezelés speciális körülményeinek figyelembevételével lettek kifejlesztve, így azok a félkemény gyökértömő anyagban is jól működnek. A tágítók a korábban a HERO 642®-nél és a HERO Shaper®-nél már jól bevált Tripple-Helix® keresztmetszettel rendelkeznek (3 db aktív vágóél vágófelület helyett, ellenálló belső mag), ám formájuk (merevség, vágóélek dőlésszöge) az új feladatnak megfelelően lett kialakítva.

A R-Endo kettős funkciót lát el: egyrészt eltávolítja a régi gyökértömést, másrészt további tágítást is végez. Hatékony, rugalmas, fal-menti tisztítást, a csatorna anatómiájának tiszteletben tartását, biztonságos és gyors munkát tesz lehetővé. Használata egyszerű, hiszen a módszer csak 5 eszköz használatát igényli, melyeket a munkahossz különböző szakaszain, fölülről lefele haladva kell alkalmazni.

 
Adatvédelmi nyilatkozat