HÍREK

2,5 % kamat, NHP-HAJRÁ!Extraorális extra erős szívórendszer - elszívja a nyálpermetet a szákjözelből A-dec ajánlásai a COVID-19 vírussal szembeni infekció kontrollraA-dec ICX útmutató a fogászati kezelőegységek víz útjainak karbantartásáraTeendők az A-dec fogászati kezelőegységekbe épített METASYS szívó-szeparátorok leállítása illetve újraindítása soránKoronavírus (2)Koronavírus (1)A-dec 500BCS 9600 CBCT szkennerA-dec 30 évHonvédorvosSzakképzett fogászati röntgenasszisztens120 éves a HonvédkórházAz A-dec és a Dent-East harminc éves együttműködése – emléktáblát kaptunk az A-dec-tőlSzakképzett fogászati asszisztens 12 jó érv, hogy miért válasszuk az A-dec kezelőegységeketGINOP 2-1.8-17 Pályázati feltételek részletesebbenÚjra megjelent a GINOP 2.1.8-17, új eszköz beszerzésre szóló pályázat, intenzitása 50 % és összege 5-30 MFtA-dec fogászati kezelőegység és bútor konfigurációkA-dec Szerviz Konzultáció a Dent-East-nél 2017.04.28.Fogászati röntgen asszisztens és recepciós munkatárs kereséseVárkert Bazár, 2016-10-04Vásároljon a Dent-East-nél és váltsa be ajándék kuponját a GC standján a Balogh Károly sétány 7 alattCBCT oktató videók honlapunkonA-dec nemzetközi szerviztanfolyam Budapesten, 2016.03.17-18.A várakozásnak vége!
A CS 8100 3D a csúcsminőségű 3D képalkotás újdonsága
Megnyílt a Carestream Dental Fogászati Röntgen CentrumA-dec fogászati egységkészülékek mostantól új, 5 év, A-dec gyári garanciával, régi árakon vásárolhatókSzakképzett röntgen asszisztensMr. André Goodfriend Nagykövet-helyettes úr (USA) látogatása a debreceni Fogorvostudományi Karon Sajtóközlemény CS 8100 3D és RVG 6200 az Amerikai Endodonciai Társaság ezévi kongresszusánMini Dental Implant (MDI) – Újra a köztudatbanKen Austin az A-dec tulajdonosa, a fogászati ipar ikonja, feleségével Joan-nal 1964-ben alapította meg az A-dec-etA-dec üzenete:
prioritás az ergonómia
Dr. Henderson kerékpár versenyző is lehetneA-dec realitás 1,97 %
23 év alkatrész átlagköltsége
732 gépre számolva
Carestream CS 8100 új generációs digitális panoráma röntgenkészülékDental World 2012Carestream Kodak Innovation Tour, ismét BudapestenJobb, gyorsabb, olcsóbbMDI- Mini Dental Implant - az ATV JAM Light reggeli műsorában

Jobb, gyorsabb, olcsóbb

Minden szék foglalt volt az élő műtétek üvegfalú színpada elôtt, ahol dr. Faluhelyi Péter minimálinvazív rögzítési eljárást mutatott be. Közvetlenül a műtét befejezése után kértük, hogy foglalja össze a látottak lényegét.

– A miniimplantátumok abban különböznek a hagyományostól, hogy átmérőjük kisebb, mint 3 milliméter – kezdte az ismertetést Faluhelyi doktor. – Ezeket főleg a fogsorok rögzítésére használják. Előnyük, hogy nyomban a beavatkozás után a páciens rögzített fogsorral távozhat a rendelőből. A minimálinvazív szó itt azt jelenti, hogy nem történik feltárás, az implantátumokat az ínyen keresztül, transzgingiválisan helyezzük be. Így a beteg műtét utáni kellemetlenségei lényegesen csökkennek. Ha egészséges, gyulladásmentes környezetbe helyezzük a miniimplantátumokat, kisebb átmérőjük következtében kisebb lesz a rés, amin keresztül fertőződhet a beteg, az utókomplikációk eshetősége is kevesebb.


– Miként sikerül ilyenkor megoldani, hogy az implantátum az állcsontban pontosan a megfelelő helyre kerüljön?

– Két lényeges szempontnak kell megfelelni, az egyik a megfelelő beteg kiválasztása, a másik az alapos, előzetes tájékozódás. Csak olyanoknál alkalmazható, akiknél biztosan tudjuk, hogy kellően vastag állcsontgerincbe tudjuk behelyezni az implantátumot. Nem tehetjük, ha a beteg állcsontgerince olyan vékony, hogy az implantátum orális vagy vesztibuláris irányba le tudna csúszni. Ilyen esetben mindenképpen el kell végezni a feltárást. Egy előzetesen készített teleröntgenfelvétel ezt pontosan megmutatja. Ilyen kizáró ok a betegek egynegyedénél jelentkezhet. A miniimplantátumoknak főként a teljes, lemezes fogpótlások elhorgonyzásánál van jelentőségük. A megtámasztás itt továbbra is mukozális, viszont az implantátumok feje biztosítja az elhorgonyzást. A fogsorba illeszkedő ellendarab egy fémház, benne egy O gyűrűvel.
A miniimplantátumokat – bizonyos korlátok között – fel lehet használni rögzített fogpótlások elkészítésére is. Itt mindig arra kell gondolni, hogy egy szóló koronát készítünk, nagyon beszűkült területen. Általában alsó metszőfogak hiányakor, amikor a hagyományos implantátumok sem az interdentális távolság szűke miatt, sem pedig a két metszőfog között megmaradt, nagyon keskeny gerinc miatt nem férnek el. A miniimplantátumok ilyenkor is behelyezhetők, és ez sokkal hatékonyabb megoldás, mint ha ilyen szűk területen a csontpótlást szeretnénk megoldani. A másik terület a premolárisoké, ahol régebben fennálló foghiány következtében egy disztális fog medializálódott. Itt is beszűkül az a tér, ahová hagyományos implantátum elhelyezhető lenne – így megint csak a miniimplantátumok jelentik a megoldást.

– Ez az implantátum azonnal terhelhető?


– Így van. Persze annak a függvényében, hogy milyen csontba ültetik be. Ha a csont sűrűsége megfelelő, és a behajtáskor alkalmazott erő meghaladja a 35 Ncm-es behajtási forgatónyomatékot mind a négy alsó implantátum esetében, akkor azonnal terhelhető mindegyik. A fémház beépíthető a fogsorba, és a páciens már azon a napon megkapja a végleges megoldást. Ha ez az érték egy vagy több implantátumnál nincs meg, ilyen esetben két hónapig puhán maradó alábélelés segítségével rögzül a fogsor az implantátumokhoz, és két hónap gyógyulás után építhetők be a fémházak. Ez azt jelenti, hogy a beteg minden esetben sokkal stabilabb megoldást kap. A két hónapra tervezett, puhán maradó alábélelés is sokkal nagyobb rögzülést jelent a kezelés előtti állapothoz képest, amikor a nyelvével együtt mozog a fogsora. A szóló implantátum esetében azonnal elkészíthető egy ideiglenes korona, de ezt a gyógyulás idejére ugyancsak célszerű „kivenni a harapásból”. A végleges korona csak később készíthető el. A miniimplantátum tehát a betegnek azért kedvező, mert egyrészt rövid időn belül, másrészt pedig nagyon jó ár-érték arányban kitűnő megoldást kap. Az addig huzamosan használt fogsorragasztókat elfelejtheti, helyette patentelv alapján működő rögzítés jön létre, amivel már a beavatkozás napjától biztonságosan használhatja a fogsorát. Reszocializációs lehetőséget kap, hiszen nem mozog a fogsora, amikor táplálkozik vagy beszél. A fogorvosnak pedig azért jó, mert valóban jól használható kezelést kínálhat olyan pácienseinek is, akiknek eddig nem tudott kielégítő megoldást javasolni. Azok számára, akik eddig nem engedhették meg maguknak a hagyományos implantációt anyagi, egészségügyi vagy anatómiai okból, ezek a kis átmérőjű implantátumok fejlettebb ellátási lehetőséget jelentenek.

Dr. Révay András
Forrás: Dental Today, 2011. február 10. csütörtök

 
Adatvédelmi nyilatkozat